Мъж с психично заболяване изгуби близките си, стана жертва на имотна измама и остана на улицата, съобщи bTV.

През 2007 година Владимир заживява в блок с майка си. Няколко месеца по-късно тя умира, а съседите разбират, че мъжът е психично болен и няма друг роднина, който да се грижи за него. Казват, че никога не е бил агресивен и се справя сам. Но нещата се променят преди три месеца.

Съседка вижда как двама души го вкарват в кола. Цяла седмица мъжът не се прибира в блока. Когато се връща, вече не е собственик и не може да влезе в апартамента си. От тогава живее на стълбището.

Съседите от входа разказват, че от началото на годината в апартамента са идвали няколко мъже. Последното, което са чули, са заплахи към Владимир, че ако продължава да живее на стълбището, ще се случи нещо страшно. Тогава мъжът напуска входа.

Апартаментът, в който до ноември 2014 година е живял Владимир, в момента е необитаем, дори звънецът не работи. По думите на хората от входа обаче, жилището най-вероятно се препродава за трети път.

Владимир се намира в кризисен център, в който е намерил временно спасение през студените дни. „Подписах няколко документа, които не четох, защото нямах време, но тези документи очевидно не водят до материална облага за мен”, разказва той. След като слага подписа си върху тях, животът му се преобръща.

Психологът му Диана Йовчева казва, че случаят му, не е първият в нейната практика: „За съжаление, тази порочна практика е твърде масовизирана. Той е получил няколко почерпвания и 10 лева. Това имам като информация лично от него”.

Според закона, ако психично болният няма роднини, след като бъде освидетелстван от ТЕЛК, документите му трябва да бъдат изпратени до прокуратурата. От там трябва да назначат служебни попечители, които да се грижат да имуществото му. Това обаче не е случило с Владимир, както и с много други в неговото положение.

От МВР е направена проверка по случая на Владимир, резултатите от която ще излязат на 19 февруари. Тогава ще бъде решено и дали ще има разследване.

„Създавайки атмосфера на хаос и безчинство, сами си даваме правото да действаме по този начин”, коментира писателят и психиатър Калин Терзийски в „Тази сутрин”. Той припомни, че процентът на хората с със сериозни психични заболявания не се е променял от десетки години. тяхната активност също.

По думите му е необходимо да се погледне на тази част от реформата в здравеопазването като въпрос на национална сигурност. Той обърна внимание на медиите и практиката да се насочва техният фокус към хората с психични проблеми.

Христо Хинков от Националния център по обществено здраве заяви, че от 2001 година има опити да се въведе национална програма за психично здраве, но всичко остава на хартия, защото няма пари.

За конкретния случай на измама той коментира: „Мафията си върши своята работа, болните са беззащитни. Ако не бъде приет в защитено жилище и ако не започне работа с него да може да се ресоциализира, да се грижи сам за себе си, човекът може да си отиде. Институциите са пасивни, не издирват хората”.