Засилени проверки над товарните автомобили и автобусите се извършават в страната, съобщават от Главна дирекция "Охранителна полиция".

Те са част от полицейска операция за контрол на пътното движение, която се провежда от 9 до 15 февруари на територията на всички държави членки на европейската организация на службите на Пътна полиция – TISPOL. Проверките се осъществяват съвместно със служители на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" при МТИТС.

Основните причини за възникналите инциденти с участието на товарни автомобили и автобуси са неспазване времето за почивка от водачите, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари както и претоварването на автомобилите.

По време на проверките се осъществява контрол за валидността на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, както и за платена винетна такса.

В операцията са включени и служители на криминална и икономическа полиция, които осъществяват контрол по отношение на нелегални емигранти и трафик на хора, притежание и пренос на наркотични и упойващи вещества, транспортиране и притежание на незаконни огнестрелни оръжия, транспортиране на крадени стоки, превоз на стоки различни от упоменатите в документите за товара, обявени за издирване лица и други криминални престъпления.