Русенският драматичен театър поставя отново комедията на Гогол "Ревизор" след 70-годишна пауза.

Премиерата, която е четвърта за сезона, ще се играе от 19 часа днес, а за последен път пиесата е правена в Русе през 1945 г. Режисьор на новата постановка е актьорът Николай Урумов, а в главната роля на Хлестаков е Иван Бърнев.

"Текстът е в моя редакция, като сме съкратили някои обстоятелствени пасажи, за да кореспондира с динамичното време днес, без това да се отрази на Гоголевия дух и Гоголевия свят. Пиесата е страшно съвременна, страховито, плашещо съвременна", казва режисьорът Николай Урумов. Той обясни още, че като актьор е търсил да направи спектакъла по-скоро игрови и динамичен, отколкото дидактичен. Някои сцени са били разигравани в 14-15 варианта, докато се открие най-точната интерпретация.

Самият Иван Бърнев сподели, че е много щастлив от поканата да играе Гогол, тъй като отдавна е имал такова желание, но досега се е разминавал с ролята на Хлестаков. За първи път работи с Урумов в качеството му на режисьор, но фактът, че Урумов е играл Хлестаков преди години, дава интересен опит и предизвикателство.

Освен Иван Бърнев в "Ревизор" участват още актьорите от Русенския драматичен театър Дина Шошева, Петя Венелинова, Яна Стефанова-Хернани, Косьо Станев, Венцислав Петков, Любомир Кънев, Иван Самоковлиев, Тихомир Благоев, Кадри Хабил, Йовко Кънев, Александър Узунов, Крум Берков и Юсеин Нуриев. Сценографията и костюмите са на Виолета Радкова, а музиката – на Пламен Мирчев-Мирона.