Поредна нощ на стрес и заплаха от употреба на огнестрелно оръжие изживяха спешните медици в ЦСМП-Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Към 0.18 часа тази нощ е получено повикване на тел. 112 от благоевградския квартал "Изгрев" за припаднала 48-годишна жена. След като съпругът й, пенсиониран бивш шофьор в ОД МВР-Благоевград чакал 5-6 минути да пристигне линейката, но това не станало, качил съпругата си А.А. в личния си автомобил и я транспортирал до МБАЛ. Така се разминали с изпратената на адреса линейка и спешен екип.

Жената била приета от дежурните медици в Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград. Но тъй като имало сигнал на тел. 112, трябвало да се оформи документацията. Съпругът започнал да блъска по стъклото на прозореца на дежурния оператор в Регионалната координационна централа на ЦСМП-Благоевград. Мъжът крещял, че ако на жена му стане нещо, ще отиде и вземе пистолета от дома му и ще ги разстреля. От трясъка по стъклата излезли и дежурните през нощта шофьори на линейки във филиала на ЦСМП-Благоевград. Разгневеният съпруг твърдял, че линейката трябва да пристигне в квартал Изгрев на 4-ата минута след повикването. Шофьорите се опитали да му обяснят, че системата на тел. 112 е бавна, операторите в София първо разпитват за състоянието на болния, за точния адрес, след което предават сигнала до Регионалните координационни центрове. Едва след което дежурните в тях подават адреса на дежурния екип от шофьор, лекар и медицинска сестра в съответния ЦСМП. Като видял едрите на вид шофьори, стресираният съпруг се отдалечил на безопасно разстояние и спрял заплахите си.

Познаващите заплашвалия дежурните са изненадани от реакцията му, който иначе бил кротък човек. Сигурно и на него чакането му се е сторило непоносимо дълго, тъй като съпругата му е била зле. В системата на спешната помощ истината е някъде по средата. Да не си нито на мястото на нуждаещия се от спешна помощ, още по-малко и на мястото на тези, които трябва да я оказват.