Варна не е провела или не е изпълнила всички процедури по обществени поръчки за над 64,4 млн. лв., показва отчетът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за четвъртото тримесечие.
Сумата е равна на над 50 на сто от общите нарушения, засечени от инспекторите по време на 109 проверки. За три месеца експертите са установили проблеми с обшествени поръчки за над 115 млн. лв.

Само в морската столица са проследени търгове от 2009 до 2012 г., като са съставени 11 акта. Основните нарушения във Варна са свъразни с рехабилитация, ремонтни дейности, строителство на детски площадки, междублокови пространства и други в район „Одесос“ в града. От АДФИ обясниха, че в тези случаи не са правени търгове, а са сключвани директни договори с изпълнителите.

Следващи по нарушения са община Сливен и СБАЛ Велико Търново - 6,5 млн. лв. Болницата в града не е провеждала обществени поръчки за закупуване на медицински изделия, лекарства и болнична храна. Сред нарушителите попадат още Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Мини Марица-изток“.