Преди 50 години 42% от американците пушеха и цигарите бяха разрешени на практика навсякъде. Всичко обаче се променя на 11 януари 1964 г. след доклад на санитарните власти, установяващ пряка връзка между тютюнопушенето и рака на белите дробове.

Изследването, обхващащо повече от 400 страници, бележи началото на кампанията срещу тютюнопушенето. Днес едва 18% от населението на САЩ пуши, а потреблението на цигари на глава от населението е паднало повече от 70%.

Усилията хората да откажат тютюна са спасили живота на осем милиона души за последните 50 години - период по време, на който тютюнът е убил близо 18 милиона души. От 2005 до 2009 година процентът на новодиагностицираните с рак на белия дроб пациенти е паднал с 2,5% при мъжете и с 1,9% при жените – показват данните на доклад, публикуван през седмицата от федералните центрове за контрол и превенция на болестите.

Намаляването на тютюнопушенето е допринесло и за спад на смъртните случаи в резултат на сърдечно-съдови заболявания с 12% в периода от 1980 до 2000 г.

През 1965 г. Конгресът на САЩ приема закон, задължаващ производителите на цигари да поставят предупреждения върху пакетите. През 1967 г. Федералната комисия по съобщенията нарежда на телевизионните компании и радиостанциите да предвидят пространство и време за предупреждения срещу тютюнопушенето, а през 1971 г. забранява рекламите на тютюневите кампании в ефир и по радиовълните.

Под натиска на движенията срещу тютюнопушенето през 70-те години се появяват зони за непушачи в самолетите, на публични места и в ресторантите. Мярката постепенно се разширява и води до пълна забрана. През 1990 г. пушенето е напълно забранено по всички вътрешни полети в САЩ, а от 2000 г. по всички дестинации.

Сега в 30 щата и окръг Колумбия, федералната столица Вашингтон и стотици градове и окръзи пушенето в ресторантите и баровете е забранено. Успоредно с това се налагат все по-големи такси върху цигарите.

Срещу производителите на тютюневи изделия бяха заведени множество дела за обезщетения и за поемане на разходите за лечение на заболели в резултат на тютюнопушенето. През 1998 г. производителите се съгласиха да изплатят 200 милиарда долара и ограничиха рекламите, насочени към младежта. Въпреки това според Федералната служба за защита на потребителите днес те харчат 8,8 милиарда долара за реклама.

Въпреки тези успехи срещу цигарите през последните десетилетия 44 милиона американци продължават да пушат и 443 000 умират всяка година от болести, свързани с тютюнопушенето, което е главната причина за смъртността в САЩ.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) цигарата е виновна за смъртта на 5,7 милиона души на планетата всяка година. Делът на световното население, което пуши, е намалял след 1980 г., но броят на пушачите е отбелязал значително увеличение заради демографския прираст.