Сирак ще лежи 6 месеца в затвора при първоначален строг режим заради пласиране на две фалшиви банкноти от по 10 лв., с които миналия февруари си купил баничка и шампоан в Поморие.

28-годишният Коста Михайлов, който израстнал по интернати, се опитал да пласира и трета банкнота-менте в аптека, от която искал да си купи мокри кърпички. Аптекарката обаче се усъмнила и извакала полиция.

По данни на обвинителния акт сиракът е знаел много добре, че пласираните от него пари са фалшиви.

Решението на Бургаския апелативен съд идва след протест на прокуратурата срещу оправдателната присъда, постановена на Коста Михайлов от окръжния съд.

Представителят на Апелативна прокуратура Бургас заяви в съдебната зала днес, че обект на посегателство е паричната система на държавата. Според прокурора случаят не е малозначителен, както са приели окръжните съдии, нито обществената му опасност е незначителна.

Деянието е извършено в изпитателния срок, получен от Михайлов при условно осъждане през 2013 г., което показва висока степен на обществена опасност на личността му, аргументира се държавното обвинение.

Старата присъда е за лъжесвидетелстване по дело за побой, станал преди 2 години в курортното селище Черноморец.

Защитникът на подсъдимия обаче помоли съда да следва не буквата, а духа на закона и да обърне внимание, че подзащитният му е съдействал на разследването и е съумял да събере непосилната за него сума от 20 лв., за да възстанови причинената щета.

Пълномощникът акцентира, че младежът е израснал без родители, в социален дом и се е опазил да не извършва престъпления.

Подсъдимият също помоли за по-леко наказание, като обясни, че желае да поправи грешките си като работи. След като обсъди направените в прокурорския протест искания и изслуша доводите на страните, Апелативен съд Бургас намери за неправилен извода на първата инстанция за малозначителност на извършеното от Михайлов деяние и постанови нова осъдителна присъда.