От утре, 10 февруари, се забранява сечта на дървесина в Странджа планина и се разпускат в неплатен отпуск служителите на три горски стопанства - Малко Търново, Граматиково и Звездец, предаде Нова телевизия.

Ограничението беше наложено днес от директора на Горско стопанство-Сливен след серия от репортажи за безугледна сеч и разрушаване на пътища от камиони, превозващи дървесина. Ограничението ще остане в сила до 1 май.

Защитници на Странджа отидоха непоканени на срещата, организираната от Югоизточно държавно предприетие-Сливен, на която да чуят отговора на въпроса има ли незаконна сеч или не.

„Искам да ви кажа едно - че най-добре се стопанисват горите в Странджа. Грешки има в стопанисването на горите и ще има и след нас, и пред нас”, каза инж. Пейчо Върбанов – директор на ЮИДП-Сливен.

Лесовъдите бяха категорични, че незаконна сеч няма.

„Слагам си името, казвам се Здравко Сталев, доцент съм. Това, което каза г-н Михаил Константинов, е абсолютна лъжа от първата до последната дума. В България безугледни сечи, тотални сечи, вандалски сечи не са водени, не се водят”, твърди лесовъдът доц. Здравко Сталев.

През последните години сечта намалявала в пъти.

На срещата стана ясно, че фирмите с лиценз за дърводобив сами контролират сечта и количеството ?.

„Горското следи единствено само да не се превози повече дървесина, отколкото е заплатена. Няма как горският да прецени дали даден камион е претоварен, или не е претоварен. Той няма кантар в гората”, каза Румен Желев - депутат от ГЕРБ и бивш директор на РДГ-Бургас.

По темата за унищожените пътища кметът на Малко Търново Илиян Янчев обясни: „Тирове в центъра на селото, в центъра на селото! В Граматиково скъсаха канализация”.

„От днес забранявам в трите горски стопанства да се сече и да се вози до 1 май. Имам тези права. Ще пусна горските стопанства в отпуск и няма да се сече, няма да се вози”, завърши инж. Пейчо Върбанов.