Като „Болница на ужасите” е определена МБАЛ-Добрич от цюрихското издание Blick. То се позовава на 21-годишния Мишел Гесер и майка му. От публикацията от 7 януари тази година става ясно, че младият мъж е попаднал в лечебното заведение в Добрич след като навръх Нова година е пребит от неизвестен. Наложило се да престои в българското здравно заведение пет дни, които определя като ужасни, посочва изданието.

В публикацията се обяснява, че 21-годишният швейцарец е бил на гости на майка си Елизабет Гесер, която е емигрирала преди пет години в България. В новогодишната нощ бил приет в болницата в безсъзнание с наранявания по главата. Часове по-късно се събудил и бил ужасен от „отвратителните” условия в болницата – „с кръв и други размазани петна по дюшеците, урина на пода”, разказва изданието. Наложило се пет дни да остане за лечение. "Това беше един кошмар," казва той. Майка му също била потресена от хигиенните условия и от това, че трябвало през нощта да се грижи за сина си. „Дори храна и тоалетна хартия аз трябваше да му донеса ", казва Елизабет Гесер. Тя обяснявя, че ходенето до тоалетна било изпитание, защото половината под бил покрит с урина. „Чудо е, че Мишел все още не е хванал инфекция", обяснява майката. След напускането на болницата, той се възстановявал при майка си, а след това се завърнал в дома си в Швейцария. "Аз съм просто щастлив", казва Мишел Гесерr, "че ужасът приключи".

За случая посланикът на България в Швейцария Меглена Плугчиева е сезирала институциите у нас. В резултат на това от понеделник до четвъртък тази седмица е извършен пълен одит от Министерството на здравеопазването. Направена е пълна проверка, включително и на финансовото състояние и документооборота. „Такава тежка проверка в болницата не е правена от години”, коментира за Topnovini.bg изпълнителният директор на МБАЛ д-р Красимир Николов. Той обясни, че швейцарецът е постъпил в 3,30 часа на 1 януари. Той бил на гости в село Дъбовик, където живее майка му. След инцидент е постъпил в спешен център в Генерал Тошево, откъдето е транспортиран до болницата в Добрич. По думите на д-р Николов, младежът е приет в алкохолна кома с 2,12 промила алкохол в кръвта. Първите два дни е бил в реанимацията на МБАЛ-Добрич, а след това е лекуван в отделението по неврохирургия, тъй като имал рана на главата. След като раната му заздравява, е изписан.

„В твърденията в публикацията няма нищо вярно. Това са пълни инсинуации. Личи си, че е писано с явна мисъл да се злепостави лечебното заведение”, коментира още д-р Николов.

Извършеният одит от здравното министерство е заключил, че няма грешки в лечението на швейцареца и той е лекуван така, както би бил лекуван във всяка европейска държава и в Швейцария, обясни д-р Николов. Проверявани са и санитарните помещния и не е установено някъде да се потвърждават твърденията, че се гази в урина. Още повече, че тези в отделението по неврохирургията били и неотдавна ремонтирани.

Д-р Николов допълни, че е възможно да заведе дело за клевета.