Швейцарският банков клон на Ейч Ес Би Си /HSBC/, който според изтекли документи е помагал на заможни клиенти да си спестят милиони от данъци в миналото твърди, че е претърпял "радикална трансформация".

"Банка Ейч Ес Би Си започна радикална трансформация през 2008 г., за да предотврати използването на услугите й за укриване на данъци или пране на пари. Новото висше ръководство основно преработи бизнеса, включително и закри сметките на клиенти, които не отговаряха на високите ни стандарти и гарантира, че имаме силен контрол за съответствие", заяви Франко Мора, ръководител на швейцарския клон на финансовата институция, в имейл до АФП.

Неговият коментар е в отговор на изтекли секретни банкови документи от 2005 до 2007 г. От тях става ясно, че британският банков гигант Ейч Ес Би Си е предоставял сметки на международни престъпници, корумпирани бизнесмени, политици и знаменитости.

В документите фигурират бивши и настоящи политици от Великобритания, Русия, Индия и от някои африкански страни, както и кралски особи от Саудитска Арабия, Бахрейн, Йордания, Мароко и покойния австралийски медиен магнат Кери Пакър.

"Нямаме желание за бизнес с клиенти, които не отговарят на стандартите ни. Тези разкрития за исторически бизнес практики напомнят, че стария бизнес модел на швейцарското частно банкиране вече не е приемлив", допълни Мора.