„Вече ако някой предложи пари на наш служител, той трябва да го задържи, защото всичко се записва с камерите.” Това съобщи вчера шефът на „Пътна полиция” в София Тенчо Тенев. Той участва заедно със свои подчинени в няколко проверки на шофьори в столицата. Целта беше "Пътна полиция" да демонстрира как се извършва проверка с новата техника на специализираните автомобили, пише "Монитор". С тази система по време на цялата смяна се записва работата на полицаите.
В столицата напълно оборудваните с камери полицейски коли са 10, като предстои към тях в скоро време да се добавят още няколко. Те са снабдени с камери и звукозаписни устройства чрез които в районното управление се наблюдава и записва работата на патрулите. От полицията уточниха, че целта на въвеждането на тази практика е да бъде противодействано на корупцията в системата.

„В последно време често се оповестяваше в медиите за приемане на подкупи от служители на МВР. Вече всичко се записва. В патрулните автомобили са монтирани 3 камери, които през цялото време записват. На реверите на патрулиращите полицай са поставени микрофони, като ще бъде записван и разговорът, който провеждат те с проверяваните шофьори", допълни още Тенев.

"Чрез тези нововъведения целим да възвърнем доверието на обществото към системата на КАТ. Този метод е популярен и в западните държави и там дава резултати. Ще бъдат изключени всички методи за злоупотреба и корупция, категоричен беше шефът на столичния КАТ.

Масови проверки на пътните полицаи срещу шофьори нарушители тръгнаха в цялата страна. За малко над един час на един от натоварените столични булеварди пътните полицаи успяха да проверят над 20 автомобила. Половината от тях се оказаха в нарушение, макар и леко, като забравени документи.

При предишния начин на проверка пътните полицаи изпитваха сериозни затруднения да глобяват нарушителите около пешеходните пътеки, а от "Пътна полиция" отчитат повече загинали пешеходци в сравнение със същия период на миналата година. След като автомобилите бяха оборудвани с камери, този проблем вече не съществува.

Пътните полицаи в София вече няма да трябва да спират шофьорите „на влакче” по т.нар. широкообхватен метод, за да им проверяват документите. Причината е, че от вчера на катаджиите в столицата им е позволено да вдигат палката и когато са по двама в екип. Това обаче може да се случи, ако са в една от общо десетте към момента патрулки, снабдени с по три камери, които могат да правят видеоклип на цялата комуникацията с шофьора. Шефът на КАТ – София Тенчо Тенев допълни, че акциите „на влакче”, при които поне два екипа от четирима полицаи спират всички коли, минаващи по някой булевард, няма да изчезнат напълно, но ще се правят много по-рядко, за да не се хаби ресурс.