Кояна, съпругата на президента на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев, пристигна специално от САЩ, за да присъства на последния конгрес на организацията под неговото лидерство. Вчера тя изкара целият ден скрита в една от ложите на залата в НДК, в която започна деветия конгрес на “Подкрепа”.

Кояна е един от създателите на синдиката заедно със самия Тренчев през февруари 1989 г. Веднага след падането на комунистическия режим обаче тя замина за САЩ, където работи в престижен медицински институт.

Конгресът, който по традиция започва на рождения ден на Тренчев, съвпадна с неговия 60-ти рожден ден. За първи път на конгрес на “Подкрепа” нямаше нито един представител на правителството.

Намерението на Тренчев е повече да не се кандидатира за президент на синдиката. Според устава на “Подкрепа” той може да бъде избран, само ако лично се запише за избора, който трябва да се проведе във вторник. Фаворит за наследник на поста е сегашният вицепрезидент Димитър Манолов.

Тренчев вече пробва да се откаже от лидерството на синдиката през 2011 г., но тогава не го направи.

“Не ми е интересно вече. Искам да се занимавам с медицинска наука. Искам да гледам куче, каракачанска овчарка. Дали ще е от развъдника на Бойко Борисов или друг, ще видим. Ако не спра, ще свърша като Росица Янакиева”, обясни вчера Тренчев. Той обаче предпочитал да си остане в България, а не да се пренася в САЩ.

“България е в състояние на победена страна след дълга и унищожителна война - загубила милиони от своето население, с намален трудов потенциал и без обща кауза”, обяви Тренчев в речта си пред конгреса, която трябваше да е отчетна за изминалите 4 години. Според него срещу българите се извършва геноцид.

“Минималните работни заплати са по-ниски от тези в страни от Третия свят. Около 70% от домакинствата не разполагат с доходи за нормална издръжка. За последните шест години над 3000 лекари са напуснали страната”, каза още Тренчев. Той определи сегашното правителство като най-компромисното от коалиционна гледна точка.