Уплашени от споровете между новото гръцко правителство на Алексис Ципрас и ЕС за предоговарянето на огромния дълг на страната, хората панически теглят парите си и ги крият на най-невероятни места, пише агенция Блумбърг. Шофьор на такси, който всеки ден вози клиенти, разказал, че чул телефонен разговор на човек в таксито, който обяснявал, че е изтеглил 25 000 евро от банката, откъртил е плочка в банята и ги е скрил в дупка зад нея. Друг занесъл парите си на село и ги заровил в градината. Трети се похвалил, че си е направил сигурна кутия, която скрил в климатика.

Гърция се готви за задаваща се конфронтация с партньорите си от еврозоната следващата седмица заради условията по спасителната програма за страната, посочи вчера британският в. “Индипендънт”.

Източник от гръцкото правителство обеща на срещата на Еврогрупата следващата сряда ръководената от СИРИЗА коалиция да не отстъпва от категоричната си позиция и да поиска цялостна промяна на условията в програмата за финансова подкрепа за страната.

Гърция ще поиска “мостово споразумение”, докато Атина бъде в състояние да представи за одобрение нова програма за гръцкия дълг и реформи. За момента обаче Европа говори неопределено и не показва склонност за отстъпки.

Междувременно вчера рейтинговата агенция “Стандарт енд Пуърс” понижи рейтинга на Гърция до B-, като предупреди, че времето на Атина да постигне споразумение с кредиторите си за огромния ѝ дълг е ограничено.