“Децата никога не са в повече, те са богатство за всеки родител. Но понякога се превръщат в истинско главоболие”, казва Лех Валенса за своето семейство и 8-те си деца. Разведен, пияница, знаменитост и депутат - такива са днес потомците на лидера на “Солидарност”.

Да имаш баща като Валенса, е благословия, но и проклятие. Такова име на теория отваря много врати. Но за синовете и дъщерите на легендарния поляк не бе лесно да оправдаят очакванията му и да платят цената на славата.

Преживели са 8 брака и 5 развода.

Дариха Лех и
Данута с 12 внуци


Някои имаха проблеми със закона, други - с алкохола, често са се чувствали самотни в голямото си семейство.

За възпитанието им се грижи основно майката, защото “баща им никога не си бе вкъщи”, пише Данута Валенса в мемоарната си книга “Мечти и тайни”. “Прощавам всичко и моля да бъде простено и на мен!”, казва Лех Валенса.

Богдан - най-големият син, който най-рано напуска дома. Учил икономика, но я изоставя, за да се запише във Висшето училище за политика. Работи в агенцията на национална сигурност. 45-годишният мъж посещава родителите си само няколко пъти годишно. Лекувал се е от алкохолна зависимост. Женил се е два пъти. Първият път още преди да навърши 20 години. Той дава първата внучка на Валенса – Вероника. От втория брак му се ражда син.

Славомир - с две години по-малък. Живее сам в западнал, пълен с хлебарки, апартамент в Торун. Подобно на баща си той е интелигентен, но няма стабилна професия. От време на време поправя компютри. Предизвикал няколко катастрофи. Веднъж, защото карал пиян. Алкохолът е негов основен проблем. Славомир се развежда два пъти. Има 4 деца. Синовете му от първия брак са любимите внуци на баба Данута. Твърди, че съжалява за инцидентите и вече не пие, дори подарил колата си на съсед от страх да не предизвика нова катастрофа. Комшиите в блока му не вярват, че Славомир е син на Валенса: “Баща му няма да позволи да живее в такъв коптор.”

Пшемислав - третото дете на Валенса. През 1993 г. разби колата си под влияние на алкохол и избягал, без да помогне на ранените. Няколко години след това причини още един инцидент, отново пиян. Два пъти е осъждан за шофиране в нетрезво състояние, но не е лежал в затвора. Като смекчаващо вината обстоятелство са използвани моментните загуби на съзнание, каквито е имал по време на инцидента. Осъждат го само условно. Също е разведен. Има две деца - Бартек и Доминик. От известно време не пие. Работи в митницата.

Ярослав - четвъртият син на Валенса. Той единствен успява да избегне пристрастяване към алкохола. Вероятно е най-известният и най-спокойният от синовете на Валенса. Преди няколко години преживя, не по своя вина, сериозна катастрофа с мотор.

Счупени били двете
му ръце,


двата крака и ребрата. Бил е трезвен и по чудо избегнал смъртта. След продължително лечение и рехабилитация се възстановява. Почти не пие алкохол и има много добри отношения с майка си. Според Данута именно той я разбира най-добре и успява да я успокои, когато има нужда. Ярослав е евродепутат. От баща си е наследил лекотата на словото. Женен е и миналата година му се роди първо дете. Полските медии съобщават за проблеми в брака му и че щял да се развежда като братята си - информация, която не се потвърди.

И при дъщерите на Валенса невинаги е розово.

Магдалена е първото и дългоочаквано момиче след 4-ма синове. От всички деца тя е най-близка с родителите си. Магда искала да стане балерина, но фамилното име ѝ пречело. Хората шепнели зад гърба ѝ, че не талантът, а името ще ѝ помогне да напредне. Но контузия слага край на кариерата ѝ. Днес работи като инструктор в балетна школа. Първият ѝ брак се разпада. Междувременно завършва теология. Медиите започнаха да се интересуват от нея след разголеното ѝ участие в реклама за крем.

Анна - 35-годишната дъщеря е щастливо омъжена за разлика от останалите. Срещнала любовта на живота си на 21 години и е майка на две деца - Юлия и Миколай. Боготвори баща си. Преди 3 години го защити в съда. Анна заведе дело срещу Павел Зизак за публикуването на книга за младостта на Лех Валенса. В нея Зизак разказва как през 60-те години

бившият президент
е имал
извънбрачен син,


който се удавил отдавна, затова никой не знае за него. Валенса отрича, а Анна се бори против накърняването на доброто му име.

Мария Виктория - смята се, че тя е най-лудата в семейството. Въпреки че отдавна е с един и същи партньор, никой не вярва, че ще се омъжи за него. Той също има история на шофиране пиян. Участието ѝ в шоуто “Дансинг старс” не завършва с особен успех, но оттогава е приятелка с много полски знаменитости. Започва собствен бизнес с магазини за дрехи, но фалира и баща ѝ плаща 250 000 злоти, за да покрие дълговете ѝ. Представления, галавечери, забавления - това е нейният живот. “Аз съм легендарна дъщеря на човек легенда”, казва Мария Виктория.

Бригида - най-малката дъщеря на Валенса. Предизвиква скандал в католическа Полша, като се омъжва, само с подпис в общината, за “безбожник”. Съпругът ѝ Вацлав е поддръжник на движението на Паликот, центристка либерална антирелигиозна политическа партия. Заради убежденията си той не влиза в черква и отказал църковен брак. Той е с 2 години по-млад от нея. Лех Валенса не го приема за зет и отказал да присъства на сватбата на дъщеря си. Вместо там отишъл на тенис мач във Варшава.

Да имаш голяма фамилия, не е както по филмите за семейство Валенса. Всички заедно не се събират дори на Коледа. “Всеки има свой живот и живее за собствена сметка. А ако някой не иска да се учи от грешките си, тогава ще му е наистина трудно”, смята Данута Валенса.