Областният управител на Плевен и кметът на село Телиш са получили официално писмо от Министерството на вътрешните работи, че засега няма да се изграждат нови центрове за настаняване на бежанци в страната.

Документът е в отговор на бурните протести на жителите на село Телиш срещу разкриването на бежански лагер в бившето ракетно поделение.

Областният управител Илиян Йончев коментира още, че това е още едно доказателство до областния управител и до кметицата на Телиш, че правителството и МВР респективно няма да извършват каквито и да е действия за настаняване на бежанци, тоест това е и доказателство, че е овладян притокът на бежанците.

В момента в село Телиш ситуацията е спокойна. Продължилата повече от месец блокада пред входа на военното поделение вече е вдигната. Все още обаче доставеното оборудване за бъдещия лагер не е изнесено, каза кметът на селото Нели Дакова.

Стопанин на част от поделението е националната компания "Индустриални зони" и според неофициална информация има вече заявен инвеститорски интерес към базата. Корейски инвеститори проучват възможността за развитие на биоземеделие в района. Съживяването на икономиката и нови работни места си остават основните искания на хората от село Телиш. Информацията е на БНР.