Четирима европейски лидери ще се срещнат в сряда, 11 февруари 2015 година в Минск в търсене на изход от кризата в Източна Украйна, съобщи Reuters, като се позова на официален представител на правителството в Берлин. Франсоа Оланд, Ангела Меркел, Владимир Путин и Петро Порошенко вероятно ще подпишат и споразумение за „Незабавно и безусловно прекратяване на огъня от двете страни в конфликта в Източна Украйна”. Това бе потвърдено както от от прес-службата на украинския президент, така и от руският президент Владимир Путин.
"Искам да ви информирам, че току-що завърших разговора с колегите от Киев, Берлин и Париж в т.нар. "нормандски формат". Договорихме се, че ще се постараем да организираме среща в този формат в между ръководителите на държавите в Минск в сряда, ако до тогава успеем да съгласуваме редица позиции, които обсъждаме през последните дни", заяви Владимир Путин на срещата си с президента на Беларус Александър Лукашенко, цитиран от РИА Новости.

В същия ден в Минск ще бъдат представители на ОБСЕ, както и на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики. Решението за срещата е взето след проведените днес телефонни разговори между четиримата европейски лидери.

Очаква се работата по изготвяне на документ за окончателно решение на конфликта да продължи и утре, 9 февруари.