Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Съединените американски щати ще окажат допълнителна помощ на Украйна.
„Не се съмнявам, че Украйна ще получи допълнителна помощ от икономически и друг характер.
Предприемаме тази стъпка, съзнавайки, че не съществува военно решение на конфликта. Има само политическо, дипломатическо решение“, каза Кери в интервю за американската телевизионна компания Ен Би Си.

Ръководителят на Държавния департамент избегна отговора на въпроса дали САЩ възнамеряват да доставят оръжие на Украйна, отбелязва ТАСС.
Кери отбеляза, че според Вашингтон Москва трябва да промени политиката си по отношение на Киев.
„А ние трябва ясно да дадем да се разбере, че напълно подкрепяме принципите за суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, посочи американският първи дипломат.

В събота на Конференцията в Мюнхен по въпросите на сигурността вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън също заяви, че не съществува военно решение на конфликта в Украйна.

Междувременно министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви по време на среща в Мюнхен с Кери, че плановете на Вашингтон за доставка на Киев на военна техника и въоръжение са изпълнени с непредсказуеми последствия и
заплашват да провалят усилията за уреждане на конфликта в Югоизточна Украйна.

„При обсъждането на проблематиката на украинската криза Лавров и Кери отбелязаха безалтернативността на политическия път за уреждане на конфликта“, посочва руското министерство на външните работи.

В тази връзка Кери е изразил подкрепа за състоялите се в петък в Москва разговори между руския президент Владимир Путин, канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд.

„Русия и САЩ изхождат от това, че задължително условие за постигане на стабилен и справедлив мир в Украйна остава започването на всеобхватен общонационален диалог за конституционна реформа“, отбелязва руското дипломатическо ведомство.