Нямам данни за извършена операция за подслушване на протестиращи срещу кабинета „Орешарски”. Много ми се иска, ако някой има такива данни, да ги предостави на компетентните органи. Нека те извършат съответните проверки и да се изясни обективната истина. Това заяви пред журналисти главният секретар на МВР Светлозар Лазаров

Темата за специалните разузнавателни средства е изключително чувствителна и трябва да бъде чувствителна, защото е ясно регламентирано в законовите и подзаконовите нормативни актове кога се използват СРС-та, обясни Лазаров.

„В същото време ми се иска да си дадем ясна сметка, че действително ако има такава хипотеза, трябва ясно, точно и конкретно да бъдат посочени лицата, които евентуално са създали условия за ограничаване гражданските права на хората”, обясни той и добави, че по никакъв начин не може да бъде ограничавано правото на гражданите за за свободно волеизявление, убеждения и изразяване.

„Ако това подслушване е извършвано, то това е престъпление и злоупотреба с власт”, заяви Лазаров и обясни, че има няколко текста, които квалифицират много точно това. „В същото време се надявам, ако няма такива факти, не бива да облъчваме обществото и да поставяме под съмнение действията на служителите на МВР по опазването на протестите, защото наистина това беше един начин, който предизвика доста позитивни коментари, включително от самите протестиращи”, поясни главния секретар.

По думите му са били предотвратени сблъсъци и по-сериозни инциденти, извеждани са били и групи провокатори и криминално проявени лица. „Надявам се и е в интерес на обществото по най-бързия начин истината да бъде установено от компетентните органи, в това число и съдебната власт и да стане достояние на обществото”, каза още той.