Ангела Меркел проговори за първи път след вчерашната с Владимир Путин в Кремъл. На нея присъства и френският президент Франсоа Оланд. В Москва тримата обсъдиха мирния план за Украйна. "Западът иска да гради безопасността на Европа съвместно с Русия, а не срещу нея. Никой няма интерес от разкол в Европа", заяви канцлерът на Германия.
Меркел говори преди днешната конференция по безопасността в Мюнхен.

"Визитата в Москва имаше смисъл, но още не е ясно дали тя ще е успешна. Кризата в Украйна няма да се реши с военни методи. Действията на Русия нарушиха световния ред и принципите за съвместно съжителство в Европа", заяви Меркел.

Канцлерът на Германия съобщи, страната й се придържа към концепцията за строителство на "голяма Европа" от Владивосток до Лисабон.

На конференцията по безопасност в Мюнхен са 20 държавни глави, 60 външни министри и министри на отбраната, представители на деловите и научните кръгове, както и на правозащитни организации от цял свят. Русия е представена от външния министър Сергей Лавров, Украйна - от президента Петро Порошенко, а САЩ - от вицепрезидента Джоузеф Байдън и държавния секретар Джон Кери, който неотдавна беше и в София. Там е също и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Районът в центъра на Мюнхен, където е хотелът "Байеришер Хоф" - домакин на срещата, е отцепен от полицията. За реда се грижат 4000 представители на реда.