Скандално известният Мирослав Найденов, който беше земеделски министър в първия кабинет на Бойко Борисов /2009-2013/, беше напълно оправдан за корупция, принуда и служебна злоупотреба, предаде БГНЕС.

Производството срещу Мирослав Найденов е прекратено с постановление на градска прокуратура от 4 февруари 2015г. Това заяви пред БГНЕС говорителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Павел Панов.

Той обясни, че основният свидетел по делото не е предоставил достатъчно ясни и конкретни факти, които да дават възможност на градската прокуратура да поддържа обвиненията срещу Мирослав Найденов. По тази причина, производството е прекратено. Основанието за прекратяване е поради недоказаност.

БГНЕС припомня, че през март 2013 г. прокуратурата повдигна три обвинения на бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Той бе обвинен за корупция, принуда и служебна злоупотреба.

Първото от трите повдигнати от прокуратурата обвинения срещу Найденов бе за това, че през октомври 2010 г. е обещал подкуп, в размер на 200 000 лв., на Светослав Симеонов, бившия изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие", за да извърши действие по служба. Да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества "В.Д.В. 007" ЕООД и "Мелком" ООД по "Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.".

Преди две години прокуратурата твърдеше още, че на 2 ноември 2010 г. в София Найденов  е принудил Светослав Симеонов да извърши нещо, противно на волята му. Това е било да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова – завеждащ отдел "Инспекторат" на ВКП, за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от Калина Илиева - бивш изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" и от страна на Красимир Тренчев – прокурор от СГП. За това той злоупотребил с властта си, в качеството си на министър на земеделието и храните.

Третото обвинение бе за това, че през март 2010 г.  като  министър на земеделието и храните  е използвал своето служебно положение, за да набави за Йосиф Новосад (управител и собственик на "ЧЕХ – Йосиф Новосад" ООД), противозаконна облага. Това е спечелването на обществена поръчка за "Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции – план за 2010 г.", обявена от ДФЗ.

Тогава в писмо на Найденов разпространено до медиите минути след като стана ясно, че е обвиняем, Найденов заяви: "Заявявам категорично, че не се притеснявам нито от Калина Илиева, нито от СРС-тата, с които е била окичена, нито от твърденията на други лица, свързани с това дело, които са склонявани да свидетелстват срещу мен...Повдигнато ми е обвинение по дело, което е отлежавало 3 години и половина в изчакване на подходящия момент, но за мен това е възможност да изчистя името си и да посоча поръчителите".