Силният сняг, който започна да вали над София малко преди 18.00 ч. покри столицата със снежна покривка за по-малко от час и блокира движението по улиците, предаде репортер на БГНЕС.

Снегопочистващите машини не успяваха да разчистят централни артерии на града не само заради обилния снеговалеж, а и заради засиления трафик. В пиковите часове автомобилите се предвижваха едвам-едвам, образуваха се сериозни задръствания. По няколко булеварда движението бе блокирано. Усложнена е пътната обстановка в Железница, Мало Бучино, Банкя и планинските райони на София. На изхода на столицата към Владая образува километрично задръстване.

Повече от 25 ТИР-а и цистерни са закъсали заради снега между Дупница и Самоков. На много места снегорини се опитват да изтеглят закъсалите машини. Има и много закъсали автомобили в двете ленти за движение.

Нов сняг над 10 сантиметра натрупа по високите части на Смолянска област. Въведени са ограничения за движението на товарните автомобили без ремаркета и полуремаркета през проходите "Рожен" и "Превала".

За Смолян и Рудозем има предупреждение за възможни наводнения заради преливане на реки.

Прогнозата за утре е също за студено време. Над страната ще продължи да нахлува студен въздух. В Северна България и високите полета на Западна ще вали сняг, в югоизточната част от страната дъжд. В югозападните райони преваляванията ще спрат, а облачността ще се разкъса. В повечето места минималните температури ще са между минус 3° и 2°. Вятърът в по-голямата част от страната ще е слаб, в източните райони умерен, по крайбрежието на морето все още силен от север. В предобедните часове все още в централните и източните райони на Северна България ще вали сняг, в Югоизточна дъжд, но в процес на отслабване. Ще се задържи предимно облачно, с много малък дневен ход на температурите - максималните ще са между -2° и 3°, в югоизточните райони до 5°-6°, в югозападната част на страната, където ще има по-чувствително намаление на облачността, доста по-високи, до 8°-11°.

В тилната част на отминал циклон, вятърът в планините вече ще е от запад, по билните части умерен. До обяд все още главно в Старопланинския район ще превалява сняг, но по-късно ще спре. По чувствителни разкъсвания на облачността ще има главно над Рила и Пирин. Ще застудява, дневната температура на 1200 м н.в. ще бъде около минус 3°,а на 2000 м около минус 7°.

По Черноморието през по-голямата част на деня ще духа умерен и силен северен вятър, едва към края на деня ще отслабне. Ще бъде облачно. До обяд все още ще превалява, в северните райони сняг, в по-южните дъжд, се посочва още в прогнозата за времето

Междувременно нивото на водата в река Русенски Лом и притоците й в горния и долния участък е отбелязало спад средно с около 10 см от обедните часове до вечерта. Обстановката все още остава сложна, но тенденцията е в близките два дни постепенно да се нормализира.

В района на село Табачка река Черни Лом е спаднала с близо 1,5 метра, а в района на село Червен нивото на водата е слязло под критичния праг. В резултат на това ВиК-Русе започва през почивните дни действия по почистване на резервоарите. Очаква се от следващата седмица да бъде възстановено нормалното водоснабдяване в Червен.

Продължава да спада нивото на река Тунджа. Разливите около Елхово бавно намаляват, а реката постепенно се прибира в коритото си. Обстановката обаче все още не се нормализирала.

В Кърджали е отстранена тежката авария на магистралния водопровод в коритото на река Арда. Положена е нова 100-метрова тръба, укрепена с бетонови подпори. По бреговата ивица са изградени защитни насипи. Очаква се да бъде възстановено водоподаването.