На територията на цялата страна са се активизирали свлачища, като до момента щетите от тях са за над 13 млн. лв.
Това съобщи в Благоевград регионалният министър Лиляна Павлова.

"От докладите на геозащитите е установено, че ситуацията е много тревожна и критична. Всяка нощ се задействат свлачища, като повечето от тях рушат пътища и пътни участъци. Щетите са огромни", каза Павлова.

Укрепването на засегнатите райони отнема време, тъй като докато свлачището се движи, не може да се работи по отстраняването на щетите, обясни тя.
По думите й в момента се разработва програма за поетапното укрепване на тези свлачища, която ще бъде частично финансирана с европейски средства от фонд "Солидарност".

"Ще очакваме всички областни управители, заедно с общините, да подадат своите заявки в Комисията по бедствия и аварии. След това ще бъде направен анализ каква част от тези проекти да бъдат обединени в една обща апликационна форма и ще бъдат подадени", обясни Павлова.
"Европейското финансиране не е много голямо като процент, но ако успеем да подадем от цялата страна заявки за щети, примерно за 300-400 млн. лв., можем да получим около 6% ресурс", добави тя.

Паралелно с това всички останали проекти ще се разглеждат и ще бъдат приоритет за Комисията по бедствия и аварии, които ще бъдат финансирани от бюджета. Срокът за фонд „Солидарност” е 26 март.

"Паралелно вече се работи по сроковете да обобщим и разгледаме всички щети след наводнения, дъждове и свлачища”, каза още Павлова.
Регионалният министър информира, че хората в село Сатовча са превантивно евакуирани. Полицията осигурява надзор на напуснатите жилища.