ДПС ще депозира жалба срещу България за майчиния език до съда в Страсбург следващата седмица. "Решението ми е твърдо, както и на останалите засегнати колеги", каза на пресконференция след заседанието на Централния съвет на ДПС лидерът на партията Лютви Местан.

Нашите претенции и силната ни критика не е по отношение на избирателите на Реформаторския блок (РБ). Нямаме никакъв проблем с тях, но твърдим, че ръководството на РБ предаде избирателите си, защото се трансформира в крайно националистическо и ксенофобско, каза още той.

„Избирателите на РБ са истински приятели на свободата и демокрацията, каквито са и избирателите на ДПС", посочи Местан.

„Не е възможно ДПС да изпадне в изолация. Има опити да се внуши усещане за изолираност на ДПС. Не съм сигурен кой в сряда се оказа в изолация - ДПС или всички партии, които се обявиха против административното възстановяване имената на починалите. Ние сме отворени за диалог с всички системни партии. Нямаме диалог с крайно националистическите и ксенофобските формации", подчерта Местан.

По думите му, в крайна сметка изборите са за това, за да реши народът кой каква политическа тежест да има. „Ако българските избиратели са отредили на ДПС доверие, ръст от близо 25%, това означава, че тази партия не е в изолация", каза още Лютви Местан.

"Днешният Цeнтрален съвет имаше две основни точки - анализ на актуалната политическа ситуация и втора организационни въпроси. Взехме важни решения за определяне на график и краен срок за провеждане на местните съвети на ДПС, до 31 март, след което общинските и областните конференции, за чиито график ще се проведе друго заседание на съвета. Това е част от подготовката на следващата редовна национална конференция на ДПС. Регистрираме една изключителна ангажираност и чувствителност на всички местни структури на ДПС с последните парламентарни теми - дебатите във връзка със закона за гражданска регистрация", заяви Местан.

"Не ПФ, не толкова БСП, АБВ, не АТАКА - техните позиции са ясни горе-долу, но днес твърдя, че колегите от РБ и ГЕРБ допуснаха фатална грешка - да се противопоставят на едно толкова естествено предложение (поне имената на починалите да бъдат възстановени по административен ред). Уважаеми колеги, структурите на партията са взривени от това, че от Европейска България се обвързва с толкова голямо антиевропейско политическо мнозинство", допълни Местан.

По думите му, този проблем не може да не бъде решен. Той посочи, че ще депозират жалба за майчиния език до съда в Страсбург следващата седмица. "Решението ми е твърдо, както и на останалите засегнати колеги", каза още Лютви Местан.