Очакваната с огромно внимание среща на руския президент Владимир Путин с лидерите на Германия и Франция ще започне в 18:30 часа московско време (бел.ред. - 17.30 българско), предадоха световните информационни агенции. Очаква се Ангела Меркел и Франсоа Оланд да избистрят с Путин общия им план от 9 точки за прекратяване на конфликта в Източна Украйна, който вчера бе представен на украинския президент Петро Порошенко. Не е изключено Путин от своя страна да издигне свои инициативи.
Посещението на германския канцлер Ангела Меркел и на френския президент Франсоа Оланд в Москва означава, че Владимир Путин е победил в украинския конфликт, пише немският вестник Bild. В изданието смятат, че на сегашния етап Петро Порошенко е готов да се откаже от някои територии.

Същия тезис застъпва и Süddeutsche Zeitung, който информира, че мирният план, предложен на страните в конфликта в Украйна от Ангела Меркел и Франсоа Оланд, предвижда демаркационна линия с отчитането на територия от 1500 квадратни километра, завоювана от опълченците.

Според Bild основната причина за победата на Путин е неговото огромно влияние, което прави западните политици безсилни.
Същевременно немският канал ARD прогнозира, че политическото бъдеще на украинския президент Петро Порошенко е несигурно, тъй като той трябва да се съобразява със Запада и в същото време да направи компромис с опълчението в Източна Украйна. Порошенко зависи от благосклонността на ЕС и особено ко отхвърли предложенията им страната му, която се намира на ръба на икономически колапс, ще пострада твърде много. От друга страна, ако Порошенко започне да прави компромиси спрямо опълченците, дните на политическата му кариера ще бъдат преброени.

Пред телевизия ZDF Катя Кипинг, съпредседател на партията на „Левите“ в Германия и депутат от Бундестага, обясни, че Западът е Западът е провокирал разделянето на Украйна, поставяйки страната пред избор между Европа и Русия.

Западните медии отбелязват още, че френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел не желаят да приемат твърде рискования план на Съединените щати за разрешаването на конфликта в Украйна. Ето защо те са решили да обсъдят с Киев и Москва мирен план за преодоляването на кризисната ситуация в Донбас, опитвайки се да изпреварят САЩ, които се опитват да накарат целия Запад да действа според техните разбирания, допълва коментарите на немските медии френският Le Novuel Observateu.

След броени часове ще се разбере какъв ще е изходът от съдбовната среща в Москва, отбелязват информационните агенции, като никоя от тях на този етап не се ангажира с конкретна прогноза.