Част от въжето, с което е бил обесен бившият иракски диктатор Саддам Хюсеин, е искано от няколко места и може да бъде продадено за 7 млн. долара, а дори и повече, пише британският вестник „Индипендънт“ (Independent.co.uk).

Въжето е било запазено от Муафак ал Рубаи, член на тогавашния иракски Преходен управляващ съвет, който е съпроводил диктатора до мястото на екзекуцията му през 2006 г.

След обесването Рубаи, който неведнъж е бил измъчван от режима на Саддам, пази въжето завързано за врата на бюст на диктатора, който държи в хола в дома си в Багдад, съобщава изданието.

Твърди се, че двама кувейтски бизнесмени, богато израелско семейство, банка и иранска религиозна организация вече са изразили готовност да го „реликвата“. Не е изключено Рубаи да поиска дори повече от първоначалните 7 млн. след началото на преговорите за продажбата. Той обаче все още нито е потвърдил, нито е отрекъл предстояща продажба.

Според активиста за човешките права Ахмед Саид сумата от въжето, което е покрито „с омраза и невежество“, трябва да отиде за хазната и да бъде използвана за обществена полза.