В Благоевград не само е създадена организация за саниране, а има готови сгради, готови енергийни обследвания, готови заявления, дори и договори и договори с общината. Това заяви министър Лиляна Павлова в Благоевград, предаде „Фокус”.

„Стартирайки разясниталната програма, за това как могат да се включат в реализацията на Националната програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, разговаряйки с кмета на община Благоевград бях много изненадана от завидната готовност не само да бъде започната реализацията на програмата”, обясни Павлова .

„Това са стъпки, които изискват време, подготовка и дейност. Най-голямата радост за мен е с която оборваме най-големите митове и опорни точки на опозицията, че това е някаква програма, която ще излъже хората или че хората няма да се съгласят и няма да постигнем съгласие. Отчита се съгласие от страна на хората за осъществяване на програмата за саниране, живеещи в големи сгради с много входове. Това означава, че има разбиране към програмата, има необходимост и позитивно очакване от това което ще реализираме в рамките на програмата”, каза още министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Тя уточни, че участъкът на автомагистрала "Струма" от Сандански до ГКПП-Кулата трябва да бъде готов до 1 август тази година.

„Искрено се надявам, че изпълнителят ще си спази този път срока, защото всички знаем, че има една година закъснение и че на обекта не се работеше изобщо, особено през последните 6-8 месеца”, каза още Павлова. По думите й, изпълнението на проекта до този момент е не повече от 50 %. „Най-важното сега е, че има утвърден график и по него се работи. Ние ще го следим изключително изкъсо, за да сме сигурни, че ще се направи, защото затрудненото движение в този регион, в предвид че магистралата се реализира по съществуващото трасе, създава проблеми по обходните маршрути в населените места, през които минава трафика”, каза още министърът.

По думите й, в тези участъци пътищата са били буквално унищожени и след завършване на ЛОТ 4 ще се започне ремонт на тези участъци. „Ще се насочим и към възстановяване на пътищата, обходните маршрути в Петрич, Марикостиново, както и всички останали по- малки населени места”, каза Павлова. Тя изказа своите очаквания, че до края на месец юни в някои участъци движението да бъде вече изнесено, но това няма да стане навсякъде преди края на юли.

Лиляна Павлова каза още, че при последната проверка на дейностите по трасето от Дупница до Благоевград е установено, че дейностите се изпълняват по график. „Към момента нямаме промяна, индикативният срок за завършване е октомври тази година да бъде изцяло завършено и да бъде пуснато в движението до Благоевград участъка на магистралата”, заяви Павлова.