Извънредно заседание на Висшия съдебен съвет е насрочено за 10.30 часа в понеделник, 09 февруари 2015 г., предаде репортер на БГНЕС.

От дневния ред, публикуван на сайта на съвета, става ясно, че ВСС ще разгледа предложението на министъра на правосъдието за образуване на ново дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова. На 22 януари ВСС отстрани Ченалова от длъжност "съдия" в Софийски градски съд за срок от 6 месеца.

Вчера Христо Иванов депозира искане до ВСС, с което настоя за образуването на четвърта поред "дисциплинарка" срещу отстранения съдия от СГС. Нарушенията на Ченалова са открити в хода на проверката на дейността на синдика Панайот Велков. Той е бил назначен за временен синдик по няколко търговски дела, по които докладчик е била Ченалова. Предложението е и въз основа на проверка по сигнал, получен в министерството на 7 януари от ОББ по повод на действията на съдия Румяна Ченалова по четири търговски дела, съобщиха от Министерството на правосъдието.

На заседанието в понеделник ВСС ще разгледа и образец на декларация за имотното състояние и произхода на средствата за придобиване на имущество на кандидатите за главен съдебен инспектор.

БГНЕС припомня, че миналата седмица с подписите на депутати от всички парламентарни групи за главен съдебен инспектор в НС бяха внесени кандидатурите на съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова. Мандатът на главния съдебен инспектор изтече преди повече от две години. За да бъде избран нов са нужни гласовете на поне 160 народни представители.