Най-добрият приятел на човека не е бил наоколо толкова дълго, колкото се предполагаше досега. Според нови изследвания съвременните кучета са се появили преди около 15 хил. години.

Досега се смяташе, че те са на около 30 хил. години
въз основа на два фосилизирани черепа, които бяха в основата на датирането на опитомяването на кучетата. Нов 3D анализ на черепите показа, че всъщност това са черепи на вълци, а не на най-ранните кучета, както се вярваше досега.

Това означава, че
най-ранните изкопаеми доказателства за появата на домашните кучета датират отпреди 15 хил. години – време, когато хората започват да образуват постоянни селища и да се занимават със земеделие.

"Учените бяха нетърпеливи да разберат откога е най-ранното домашно куче. За съжаление анализите им не бяха достатъчно чувствителни, за да определят точно самоличността на тези фосили", казва биологът и съавтор на проучването Аби Дрейк.
Дрейк и екипът ѝ използвали скенери и 3D визуализиращ софтуер за изучаване на формата и размера на двата черепа и сравнили данните с измервания на други черепи на кучета и вълци както от наши дни, така и древни.

"Нашето изследване предлага нов и по-точен метод за определяне дали една вкаменелост е на вълча или кучешка", обясни Дрейки и добави, че е установено, че други измервания, използвани досега "са изключително неточни".

"Ние бяхме в състояние да определим дали черепа е от куче или от вълк с точност от 96%", съобщи тя. Много учени смятат, че опитомяването на кучето е започнало, когато древните вълци са започнали да ровят в сметищата около населените места.

Предполага се, че кучето се е отделило като вид от вълка преди между 7000 и 30 хил. години.

Кучето вероятно е първото животно, което е било опитомено от хората – ключова стъпка в развитието на съвременната цивилизация.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър"