Бензинът поскъпна с 5 стотинки на една от най-големите вериги бензиностанции. Така новата цена на А-95 стигна 1,93 лв. за литър. По-скъпо от вчера на същата верига се продава и дизелът – по 1,99 лв., което е увеличение с 4 стотинки.
Първите сигнали, че започва повишение на цените на горивата у нас, са от сряда. Тогава една от големите вериги вдигна цената на най-масовия бензин с 1 стотинка до 1,89 лв. Масовият бензин държеше цена от 1,88 лв. за литър от 15 януари насам. От началото на годината досега той само поевтиняваше, като за последния един месец загуби 30 стотинки от цената си.

Междувременно вчера цените на петрола на международните пазари регистрираха нов сериозен спад. На Лондонската борса търгуваните мартенски фючърси на петрол сорт Brent поевтиняха с над 6 на сто до 53,5 долара за барел. По-късно през деня той отново превиши 54 долара.

Още по-сериозен беше спадът на Нюйоркската борса, където американският лек петрол с доставка през март поевтиня с 8,5% - 48,88 долара за барел, съобщи БНР. Анализаторите обясняват срива с предстоящите съкращения на разходите на енергийните компании.

До сряда обаче котировките на петрола вървяха нагоре, като само за три сортът „Брент” поскъпна със 7,5%, а в сравнение с началото на януари – с 23 на сто.