Граждани от Карлово и Кюстендил излязоха на пореден протест пред Съдебната палата, за да се обявят против искането на Главното мюфтийство да придобие имоти, които са от националното и културно наследство на България, предаде репортер на БГНЕС.

Пред централния вход на Съдебната палата протестиращите от Карлово са издигнали голям лозунг, който гласи: "Ние не желаем чуждото, тоест онова, щото не е наше; но не желаем да дадем и другиму своето (из програма на БРЦК)". Полиция охранява протеста. Някои от протестиращите развяват знамена, а друга част влязоха в палатата, където в 11.30 ч. започва делото.

Близо 90 дела в 50 града е завело мюсюлманското вероизповедание с претенции да придобие собствеността върху вакъфските имоти. На първо време битката е за десетина джамии, които не са действащи храмове и в момента са собственост на държавата и общините. В същото време ще тече делото по жалба на мюсюлманското сунитско-ханефитското изповедание, оглавявано от Недим Генджев, което оспорва легитимността на Главно мюфтийство и претендира да бъде собственик на имотите. От изхода му зависят всички останали съдебни искове за собствеността върху джамии и други имоти, заведени от Главното мюфтийство. То съди държавата и общините в процеси, като повечето от тях са спрени, докато не се произнесе САС.