Мариан Чернаев е бил засичан по съдилищата в района през последните дни, явявал се до дела по последно.

Затова голяма част от колегите му прависти останаха шокирани от новината за кончината му. Общото мнение е, че здравословните му проблеми са останали в миналото.

През август 2003 г. по сигнали, свързани с неадекватното му поведението на Мариан Чернаев, прокуратурата започна проверка. Случаят е деликатен, трябва да се провери обстойно, намекнаха тогава от държавното обвинение.

Десетина търговци от Несебър бяха депозирали жалби срещу Чернаев за арогантно и грубо поведение спрямо тях. Било практика прокурорът да влиза в магазини и взема стоки, без да плаща.

Началото на поредицата поставили служители на паркинг н Стария град, които Чернаев заплашвал заради кола на познат. по това време прокурор, чарнаев дори нападнал с юмруци и ритници тъгговец, който му поискал пари за тениски, които Чернаев взел от магазина му няколко дни по-рано.

Прокурорът се държал странно, искал огромни суми на заем, правел сметки в магазини без да плаща, заплашвал, позововайки се на служебното си положение.

Още след първия скандал Чернаев бил посъветван да излезе в отпуск и да се лекува. Това обаче не дало резултат. Само след няколко дни инцидентите започнали един след друг. Все пак той бе изпратен на лечение и временно отстранен от работа. След това обаче се върна обратно.

44-годишният мъж е бил намерен прострелян у дома си от съпругата му Петя, която също е юрист.

Представата за тях бе за семейство, което жевии в благополучие и разбирателство, имат две вече пораснали деца, коментираха колеги.

Огледът на местопроизшествието все още продължава.