Eдинствено с председателя на ДПС Ахмед Доган д-р Желев се срещаше на четири очи. Аз, в качеството си на директор на канцеларията на президента, не присъствах на тези срещи.

Логично е по време на разговорите с г-н Доган да е обсъждана темата за срамния за страната ни Възродителен процес, свързан със смяната на имената на българските граждани с турски етнически произход - спомня си днес Ивайло Трифонов, шеф на канцеларията на д-р Желев. - Но тези разговори не бяха протоколирани, така че вече само почетният председател на ДПС може да разкрие подробностите. Срещите бяха залегнали в седмичната програма на държавния глава, която се изготвяше от, светла й памет, Юлия Гурковска.

По време на първия му мандат д-р Желев се срещаше често с двамата премиери Андрей Луканов и Жан Виденов. Няма да забравя, че

към правителството
на Виденов д-р Желев
беше особено критичен


Не пестеше на Виденов упреците, че страната отива към гибел, както се и оказа. Виденовата зима 1996-1997 г. бяхме в хиперинфлация. Не се провеждаха реформи. Защо рухна банковата система. Имаше един министър на икономиката Климент Вучев, който инструктираше директорите на държавни предприятия с думите:

"Вземайте заеми от банките. Няма да връщате".

Д-р Желев преживяваше много тежко такива абсурдни изявления. Осъждаше това поведение.

С премиера Луканов пък д-р Желев бе много принципен. Казваше му в прав текст: "А бе Андрей, ликвидирайте веднъж за винаги монопола в търговията и производството. Дайте възможност за конкуренция". Луканов кротко му обясняваше: "Да, прав сте. Ние се опитваме , но е трудно. Тежка работа."
През пролетта на 1990 г. Андрей Луканов поиска среща с президента Желев. Къде? В ресторант "Крим". На такива срещи д-р Желев никога не ходеше сам. Аз бях плътно до него. Дойде и Петко Симеонов. Причината за срещата -

Луканов поиска
подкрепа от СДС,


затова че неговото правителство налага мораториум върху плащанията върху външния дълг. А това изолира България от финансовите пазари. И нанесе непоправими щети върху икономиката ни. Д-р Желев беше повече от ясен - не оказа подкрепа на Луканов, преди да има официално становище на СДС.
А съюзът естествено се обяви против този мораториум. С въпросната среща много се спекулира.

Д-р Желев бе особено чувствителен към спекулациите. Като тази, че Луканов е създал СДС. Какви са тези глупости?! Вярно е, Луканов, Петър Младенов и Добри Джуров веднъж го поканиха на среща. Замисълът - "Дайте да спрем с противопоставянията. И заедно да работим за демокрацията в България".
Отговорът на Желев бе повече от ясен - няма да стане, тъй като в момента се създава Съюз на демократичните сили. Той ще е политически опонент на БСП. И опозиция.