Жителите на турския град Одрин смятат да съдят България заради наводненията, които ги сполетяха в последните дни. Това каза министърът на горите и водните ресурси в Турция Вейсел Ероглу, който подкрепя това намеренията на хората, пише „Хюриет дейли нюз“.
Министърът обвинява българските власти в политика на двоен аршин по отношение контрола на водите на Арда, Марица и Тунджа, които в неделя за пореден път причиниха бедствие в района. Ероглу припомня провалените преговори за изграждане на общ язовир на река Тунджа в района на границата.

„До консенсус не се стигна много години, въпреки всички етапи от двустранното споразумение за сътрудничество в управлението на водите, а България не е в състояние да убеди своите парламенти в необходимостта от уреждане на този проблем. Когато изведнъж се отворят шлюзовете на хидросъоръженията в България, речните води стават неуправляеми и нанасят много тежки щети на земеделските стопани и жителите на Одрин. Те вече са информирани, че имат правото да осъдят България в ЕСПЧ заради погрешната й практика, която им струва скъпо“, казва министърът в неофициален разговор в парламента.

Според него единственото решение е в изграждането на байпас в района, където трите реки се събират. „Канал с дължина 7 километра ще отбие водите на безопасно разстояние от Одрин и кошмарните картини на потопените земи и бедстващи хора ще останат в миналото. До 3 месеца ще бъде изготвен проект на стойност 100 млн. лири и ще бъде обявен търг за избор на изпълнител. Търпението ни свърши, по инструкция на премиера Давутоглу разработваме два плана за предотвратяване на нови бедствия“, разкрива Ероглу. Единият предвижда изграждането на огромен обходен тръбопровод извън Одрин, който ще бъде свързан с Марица и ще отбива водите й. Това ще се направи в участъка преди мястото, където Марица и Тунджа се събират. Според другия план водите на Тунджа ще се насочват към язовир Чомлеккьой и в летните месеци с помпи ще се отвеждат към земеделските площи.

Одрин започва да се връща към нормалния ритъм на живот. Квартал Караач е спасен от блокадата, траяла 3 дни, водите, които заляха пътната връзка с градския център се отдръпват, но сутринта работещите бяха транспортирани с военни камиони до службите си.