Не са необходими никакви законодателни промени за създаването на бъдещия команден и контролен център на НАТО в София. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев в Брюксел.

Народното събрание не трябва да се произнася във връзка с бъдещия команден център на алианса в София. Това не е необходимо, защото нито Конституцията, нито някакъв друг закон го налага, обясни министър Ненчев и добави, че никакви нови решения не са взети днес на министерската среща в Брюксел.

Министър Ненчев припомни решение на Конституционния съд, според което България има право на съвместни дейности и учения със страните от пакта на своя територия. "Вече водим разговори, които се очаква скоро да бъдат финализирани. Имаме готовност да изградим този център", категоричен е министърът на отбраната.

"НАТО води отбранителна политика и няма агресивно отношение спрямо която и да било друга държава", заяви Ненчев.

В настоящата несигурна среда България, която се намира на кръстопът с очевидни проблеми, трябва да подсигури своята сигурност, каза Ненчев и добави, че като равноправен член на НАТО би трябвало да изпълняваме своите съюзнически ангажименти във всяко едно отношение. "Не бива да имаме никакво притеснение", каза още той.

Все още не е ясно кога ща заработи новият център и как ще се финансира.