Прогресивното изчезване на големите хищници като лъвове, вълци и пуми заплашва екосистемите на планетата, предупреди международен екип от учени, който призова за защитата им, предаде АФП.
Повече от 75 процента от 31 вида хищници намаляват, а 17 от тях вече са изтикани на по-малко от половината от предишната им територия, посочва статия в сп. "Сайънс".
"Губим големите си хищници в глобален мащаб", изтъкна ръководителят на изследването Уилям Рипъл от университета на Орегон.
Големите хищници вече са до голяма степен изтребени в много развиващи се държави и в Западна Европа, и в САЩ. Това изтребване се прехвърля и в други части на света. Хищниците обаче имат ключова роля в поддържането на деликатното равновесие на екосистемите.
Учените от САЩ, Европа и Австралия са убедени, че е време за глобална инициатива за връщането на тези животни в природата и подновяване на техните популации, както се прави в Европа в рамките на проект за заселване на вълци, рисове и кафяви мечки в естествения им среди за обитание.