"НАТО започва да разширява значително военните си способности след края на Студената война".

Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел на откриването на заседанието на Северноатлантическия съвет на равнище министри на отбраната.

По думите му НАТО ще започне най-голямото разширяване на военните си възможности след края на Студената война.

"Днес ние решихме да разширим нашите сили за бързо реагиране", заяви Столтенберг, като обяви създаването на шест командните центрове на територията на източни партньори на НАТО.

"Тези усилия са насочени към изпълнение на основните задачи на НАТО – осигуряване на колективна отбрана на всеки член на Алианса срещу всякакви заплахи", заяви Столтенберг.

Става дума за разширяване на силите за бързо реагиране с 13-30 хиляди души и създаването на т.нар "ударна група", наброяваща около пет хиляди души, които през 2017 г. ще могат да бъдат разположени в рамките на 2-3 дни на територията на съюза и извън него.

В допълнение НАТО ще създаде шест командни центрове в Балтийските страни, Полша, България и Румъния в случай, че сигурността на тези страни бъде застрашена от военна заплаха.

"Първите седем знамена на НАТО в региона ще прелетят над новоразширената полска база и шестте командни центрове в трите Балтийски държави, Полша България и Румъния, където Алианса имаше малко присъствие до сега", заяви американският посланик в НАТО Дъглас Лют.

Планът, който се основава на решения, взети на срещата на НАТО в Уелс миналия септември, не отговаря на надеждите на някои източноевропейски страни НАТО да разположи големи бази в региона, но той е предупреждение за Русия, която е много враждебна спрямо присъствието на НАТО в близост до нейните граници.