Германският финансов министър Волфганг Шойбле призова Гърция да се съобразява с предишните споразумения за преодоляване на дълговата криза.

Според ръководителя на германското финансово министерство двамата с Варуфакис "са единодушни, че проблемът с опрощаването на дълга няма актуално значение".

На среща с гръцкия си колега Янис Варуфакис в Берлин Шойбле призова Гърция спешно да възобнови преговорите с "тройката" кредитори - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. Той призна, че в хода на разговорите с Варуфакис не е постигнат никакъв напредък. "Ние бяхме единодушни в това, че не сме единодушни", каза Шойбле.

Гръцкият министър от своя страна призова Германия да помогне на Атина в решаването на сериозните финансови и икономически проблеми.

"Ние се нуждаем от Германия на наша страна", каза Варуфакис, говорейки за необходимостта от рефинансиране, а не опрощаване на гръцкия дълг. Той обясни, че новото гръцко правителство е партньор на Германия и Европа в борбата с корупцията и укриването на данъци, но подчерта, че страната му разчита на "техническата, морална и финансова подкрепа" на ЕС.

Варуфакис увери още, че новото правителство има за задача да гарантира, че гражданите на Гърция "отново ще живеят достойно".