При операция на ДАНС на територията на София, Ихтиман, Елин Пелин, Костинброд и Костенец е разбита група за данъчни измами, ощетила държавата с над 2 млн. лв., съобщиха от ДАНС.

На 21.01.2015 г. на територията на градовете София, Ихтиман, Елин Пелин, Костинброд и Костенец служители на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) под ръководството на Специализираната прокуратура проведоха операция срещу организирана престъпна група, извършваща нарушения на данъчното законодателство (престъпления по чл. 255, 256 от НК и чл. 253 от НК). За срок от 24 часа са задържани двамата ръководители на престъпната група – български граждани.

Действията са предприети по образувано досъдебно производство.При извършените претърсвания на 16 адреса – офиси и жилищни помещения, както и на автомобили, са иззети счетоводни документи с невярно съдържание, печати, електронни подписи и електронни носители на дружества от типа "липсващ търговец" и мобилни телефони. На един от адресите е открит таен склад, в който са съхранявани счетоводни документи на дружества от типа "липсващ търговец", участващи в престъпната схема. Иззети са веществени доказателства.

Установено е, че организаторите на престъпната група, със съдействието на още пет лица, са изградили схема, при която чрез контролирани от тях множество фирми от типа "липсващ търговец", регистрирани на социално слаби лица от региона на Лом и Видин, се отчитат фиктивни доставки на стоки и услуги към дружества с реална дейност, при което се приспада неправомерно дължимия от тях ДДС. Отчитаните фиктивни доставки касаят извършвани строително-монтажни работи, продажба на тежкотоварни камиони от държави-членки на ЕС, разнородна търговска дейност и услуги. Дейността по осчетоводяване на фиктивните сделки е организирана в офиси в градовете София, Ихтиман и Елин Пелин.

Вследствие на незаконната дейност на престъпната група, за периода 2013-2014 г. са нанесени щети на държавния бюджет в размер на над 2 млн. лева. Работата по случая продължава.