По данни от национално изследване (National Survey of Family Growth) на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), САЩ, 6,4 % от жените на възраст между 15 и 44 години разчитат на вътрематочните спирали като метод за контрацепция. Тези резултати демонстрират покачващото се доверие в един от най-ефективните методи за контрол на раждаемостта.

Въпреки множеството изследвания доказващи тяхната ефективност и безопасност, до скоро спиралите се препоръчваха само за раждали жени. През 2012 г.

„Американския колеж на акушерите и гинеколозите“ (ACOG) препоръча спиралите като подходящи за употреба и от млади момичета. През Октомври тази година Американската педиатрична академия (AAP) потвърди, че спиралите трябва да са първи избор за контрол на раждаемостта при сексуално активни момичета.

Проектът „Choice“ на Вашингтонския университет в Мисури, предоставя различни контрацептивни средства на над 9200 жени. Една година по-късно изследователите установяват, че при жените избрали противозачатъчни хапчета, пръстени или пластири, рискът от нежелана бременност е с 20 % по-висок, в сравнение с жените избрали спирала.

Друго от предимствата на спиралите е, че действието им трае с години (от 3 до 10) и няма шанс да бъде пропуснат приемът, както е при хапчетата. Също така се характеризират с нисък риск от забременяване – 0,8%.

Основните притеснения на гинеколозите по отношение използването на спирали при нераждали са свързани с риска от инфекция. Този риск е сведен до минимум при спиралите с благороден метал - злато или сребро.

„Вълнуващо е да се следи промяната в мисленето на хората по отношение на контрацепцията. Жените, използващи спирали, демонстрират по-високо ниво на удовлетвореност, от тези, които използват други контрацептиви. Това се дължи най-вече на факта, че не е нужно постоянно да мислиш за тях, за да се предпазиш от бременност.“ казват от Вашингтонския университет.