Бившата работничка в благоевградския цех за обувки на италианеца Пиеро Агустини - Диана Делева, която е с продупчен пръст след трудова злополука, разказа пред „Струма” как Пиеро Агустини, собственик на цех за обувки в Благоевград, я наричал „путана“, „мерда“ и „мунец“.
„Заплаши ме да не се обаждам в полицията, тъй като имал връзки там и в прокуратурата, защото той ги обувал. След заканите последва предложение от 1000 лв. Не се поддадох на натиска и заведох дело за обезщетение в съда”, разказва работничката.

Трудовата злополука с Диана Делева станала през май 2014 година, когато заради счупен педал на машина за поставяне на капси тя е била контузена, а пръста й – пробит от острие в цеха. От този момент жената е преживяла две операции, премахнат й е нокътят, но италианският собственик на цеха не признал болничния й лист.

Вместо обезщетение, той й предложил да подаде молба за напускане. Последвали телефонни обаждания, в които тя била обиждана и предупреждавана да не се оплаква в полицията, защото италианецът имал връзки покрай снабдяването на полицаи с обувки.

Делева разкри, че работничките в италианския цех получават минимална заплата, а работният ден е от сутринта 7.30 до 18 часа. Условията на труд били ужасни, липсва топла вода, няма отдушници и лепилата се вдишват от работещите.

На първа инстанция работничката е спечелила делото срещу своя работодател. Тя претендира за обезщетение от 10 000 лева за неимуществени вреди – болки и страдания и имуществени вреди- разходите по лечението й. съдът обаче присъжда 4000 лева обезщетение и жената обжалва присъдата. Тя е готова да съди България и в Страсбург.