Искането на 3000 музиканти шефката на "Вирджиния рекърдс" да напусне управителните съвети на "Музикаутор" и ПРОФОН заради злоупотребра с господстващо положение, предизвика истинска война. Днес "Музикаутор" изпрати отворено писмо, в което призовава всички членове на дружеството да отидат на Общото събрание през март.
Ето и пълния текст на писмото:

Във връзка с напрежението, което се създава напоследък между различни представители на музикалните среди и в частност авторскоправната гилдия в България, от "Музикаутор" обръщаме внимание, че това е симптом за натрупани дълбоки и комплексни проблеми. Те имат структурни и икономически аспекти и формират сложна и често враждебна среда, в която дружеството оперира.

През последните години " Музикаутор" настойчиво и последователно предприема стъпки в посока цялостна промяна на средата, опитвайки се да внедри правила, които са благоприятни и стимулиращи за тези, които създават културен продукт. Това е една нелека задача, отчитайки стремежа ни за установяването на конструктивна бизнес комуникация с всички категории ползватели на музикално съдържание, както и за промени в Закона за авторското право и сродните му права - ЗАПСП, създаване на партньорства, насърчаване създаването на ново съдържание и анонсиране на нашата кауза с цел по-широка обществена подкрепа.

"Музикаутор" е дружество за колективно управление на права, което функционира в унисон с международни правила и стандарти. Членството ни в Световната конфедерация на авторскоправните дружества CISAC е допълнителен атестат и стандарт за дейността ни. Наред с това, че дружеството подлежи на лицензионен режим и строг контрол от страна на Министерство на културата, същото извършва дейността си съгласно своите Устав и Правила за разпределение. Те могат да бъдат променяни по решение на Общото събрание на сдружението, което се състои от всички негови членове – към момента над 2600 автори на музика, текст, аранжимент и музикални издатели. Общото събрание избира и членовете на Управителния съвет на сдружението по демократичен и прозрачен начин.

През последните години отчета за дейността на "Музикаутор" се изпраща освен до Министерство на културата, но и до членовете на Съвета за електронни медии, Комисията за регулиране на съобщенията, Комисията по културата и медиите към Народното събрание, партньорски организации на ползватели в ралични браншове, CISAC и др.

По традиция редовното Общо събрание на "Музикаутор" се състои в края на месец март, каквато ще е практиката и тази година. Използваме случая и отправяме апел към всички членове на " Музикаутор", които имат възможност, да присъстват на Общото събрание. Прякото участие и отстояването на информирано решение в най-голяма степен утвърждават логиката и прозрачността на дейността ни.

Надяваме се фокусът на общественото внимание да не бъде изместен от важните за творческите индустрии въпроси, а породилите се противоречия да не рефлектират върху усилията ни за подобряване на условията за развитие на музикалния бизнес и защитата на правата на творците в България, както и върху договарянето на балансирани параметри с ползвателите. Ние няма да преставаме да се борим за справедливо възнаграждение за труда на авторите, устойчиво повишаване на техните приходи и предоставянето на лесна и бърза лицензионна услуга на ползвателите на авторско музикално съдържание.

Иван Димитров
Изпълнителен директор
"Музикаутор"