От 1 март започва ваксинация на животните против болестта "син език". Това каза днес във Варна министърът на земеделието Десислава Танева.

По думите й за целта са осигурени 4 625 000 лева. С определянето на доставчика на необходимите ваксини се занимава БАБХ.

Тютюнопроизводителите в страната в момента протестират, защото 10% от тютюна сорт "Бърлей" не е изкупен, добави министърът. Танева посочи, че държавата не е регулатор на пазара, нито определя условията на този вид търговия, и уточни, че министерството обсъжда с браншовите организации нови промени в законодателството за налагане на ясни правила.

От 1 март започва кампанията за директни плащания за земеделските производители за 2015 г., съобщи Танева и обясни, че пакет от близо 1,5 милиарда лева ще бъде разпределен по различните схеми като директни плащания. През тази година за първи път производителите ще доказват правно основание за ползване на земите.

"Всеки един животновъд, независимо какъв вид животни отглежда – овце, кози, крави или дали са под селекционен контрол или не са, ще получи в новия програмен период през 2015 г. по-висока ставка на подпомагане", гарантира Танева. Тя бе категорична, че и по директните плащания и по обвързана подкрепа и по Програмата за развитие на селските райони средствата за сектор "Животновъдство" са в пъти повече.