33-годишна жена от Русе бе спасена благодарение на първа по рода си акция, организирана от русенската болница. Лекари от Военномедицинска академия в София долетяха с хеликоптер, за да извършат животоспасяваща операция на място, тъй като пациентката не подлежи на транспортиране.

Младата жена е постъпила в хирургичното отделение в Русе в тежко състояние и с опасност за живота. Само преди шест месеца тя е родила второто си дете, след което е диагностицирана с много рядък атипичен тумор на черния дроб. "Туморът бе разположен в един от по-трудно достъпните сегменти, с ерозия на голям кръвоносен съд. Жената бе в хеморагичен шок, който не може да бъде овладян консервативно", обясни началникът на хирургията д-р Симеон Симеонов.

Потърсен е бил консулт със специалисти от Военномедицинска академия-София и по-специално с проф.Никола Владов, национален консултант и водещ хирург по жлъчно-чернодробна хирургия. "Поне от времето, в което аз съм в тази болница, такъв случай не сме имали. Оперирали сме други случаи на черния дроб и друг вид чернодробни операции, но тук проблемът беше кървенето от големи магистрални съдове и най-вече възрастта на жената. Проф.Владов беше на мнение, че русенската болница има капацитета като специалисти и материална част да се справи с този случай и затова беше решено да се прибегне към по-редкия вариант - да дойде екип и пациентката да бъде оперирана тук", обясни д-р Симеонов.

Веднага е бил организиран транспорт от София с хеликоптер на Центъра за спешна медицинска помощ, който е долетял в Русе вечерта. Тежката операция е продължила близо 3 часа, а в екипа са участвали проф.Владов, колегата му от ВМА проф.Михайлов, д-р Симеон Симеонов и още един лекар от русенската хирургия. Подобно нещо се прави за първи път в Русе, като за синхрона на лекарите е помогнала и телемедицината. "Болницата в Русе разполага със софтуер, с компютърна програма, всичко е дигитализирано. Никакъв проблем не беше за 20-30 минути пациентката да бъде консултирана в коя и да е точка на света", каза д-р Симеонов. Така, по примера на европейските държави, пациент в тежко състояние извън столицата получава най-качествените грижи и обслужване.

Вследствие на операцията туморът е бил отстранен, кървенето е било овладяно и жената вече е добре. Тя диша самостоятелно и е със стабилни хемопоказатели.