Нещо като безплатен душеприказчик и психоаналитик на държавата е приемната на Министерския съвет. Тук върволицата от писма и лични посещения не спира през целия ден, а гражданите търсят съдействието на министър-председателя за всичко - от молба за разрешаване на семейна кавга до предложения за лов на съкровища, оплаквания от съдебната система и какво ли още не.

“Огромно значение за интереса към приемната и броя писма, които получаваме, има и това кой е министър-председател. Колкото той е по-медийна и по-харизматична личност, толкова повече са писмата и сигналите”, разказа шефката на приемната Соня Божикова. Сегашният премиер Бойко Борисов е един от най-търсените от хората по всякакви теми. Само за първите два месеца от мандата на второто му правителство входящите писма в приемната на Министерския съвет са 827, или по 19 писма и сигнали на работен ден.

Освен писмено и по пощата, хората могат да подават своите писма и сигнали до премиера и лично в приемната на Министерския съветт. “Приемаме от 9,30 до 12,30 и от 14 до 16 ч всеки ден

без никакво
предварително
записване


Наши служители изслушват хората, насочват ги със съвети или им помагат да си оформят документите”, разказа Божикова. След това всеки писмен сигнал или разговор влиза в електронната деловодна система на МС. Все повече зачестявали и писмата, които пристигат по електронна поща.

В 80% от случаите обаче не премиерът е този, който може да реши проблемите на обърналите се към него. Тогава писмата им се препращат до съответните ведомства, а МС контролира дали хората ще получат отговорите си.

Има и молби за помощ, чийто адресат пък изобщо не е Министерският съвет. Такива са молбите за съдействие при разрешаване на семейни кавги, съседски спорове, жалби срещу правосъдието. Не липсват обаче случаи, когато МС е помагал и при такива ситуации или поне е опитвал да съдейства.

Наскоро в приемната постъпил сигнал от възрастен гражданин, че синът му е в чужбина и не може да установи връзка с него от месеци, разказа Божикова. Човекът дал пълния адрес на сина си. Сигналът веднага бил пратен до посолството ни в тази държава. Дипломатите пък издирили адреса и отишли при сина.

При посещението разбрали, че

всъщност той се
крие от баща си


И не му вдига телефона, защото двамата се били скарали лошо.

В приемната на МС са постъпвали дори лични заплахи към премиера Бойко Борисов. Напоследък пък зачестили сигналите и оплакванията на граждани за надписани сметки за вода, електричество и други комунални услуги. Постоянно количество пък са предложенията за революционно изобретение, което можело да спаси света и България. Редовно пристигат и описания на митични съкровища, които, ако правителството изрови, веднага ще станем най-богатата страна в света.

Редовно приемната докладва за постъпилите писма в правителствената канцелария, оттам те стигат до шефа на кабинета на министър-председателя, а чрез него с част от тях лично се запознава и самият Борисов.

Граждани пишат до парламента с идеи за промени в закони
Предложения за промени в законодателството изпращат масово граждани в писма до приемната на Народното събрание. Сред най-често “атакуваните” от хората закони са за бюджета, за енергетиката, за предучилищното и училищното образование, за здравеопазването, Семейният и Изборният кодекс.

Лансират се идеи за промени в социалното и осигурителното законодателство - увеличаване на пенсиите, стопиране на увеличението на пенсионната възраст, отпадане на тавана на пенсиите, изменение на реда и условията за отпускане на социални помощи.

720 писма, жалби, предложения, сигнали, декларации и подписки от граждани, органи на местната власт, обществени организации и инициативни комитети са постъпили в приемната от старта на 43-ия парламент в края на октомври.

Постъпили са и множество сигнали за корупционни практики и нарушения с молба да бъдат извършени проверки.

Основните проблеми и въпроси, които поставят гражданите, са свързани с тежкото финансово и социално положение, с трудово-правни спорове, с жилищни и имотни проблеми. Хората се интересуват също и от това какви мерки се предприемат за разкриване на нови работни места, но и споделят за проблеми с частните съдебни изпълнители, за конфликти с топлофикационните, електроразпределителните дружества и мобилните оператори. Много често в писмата се настоявало за промяна на начина на начисляване на сметките за парно и се изказвали съмнения за възможни манипулации на отчетите на електронните електромери.

На 92 от писмата е отговорено директно, 74 са изпратени за проверка и становище до съответния компетентен орган, а 406 са предоставени на различни постоянни парламентарни комисии, съобщават от приемната. Без движение са оставени анонимните писма, както и тези, които касаят междуличностни и семейни взаимоотношения.

5000 молби от граждани до президента за 2014 г.

5043 молби от граждани е получила администрацията на президента Росен Плевнелиев за 2014 г. В повечето проблемите са социални, казаха от “Дондуков” 2.

Преобладават исканията за финансова подкрепа, намиране на работа, решаване на жилищни проблеми или придобиване на право на пенсия. Постъпили са и изложения, чието решаване е от компетенцията на съдебната власт. Други сигнализират за нередности в обществените услуги и спазването на трудовото законодателство.

Например гражданин се оплакал на президента, че му спрели водата за дължими суми от времето преди да е купил къщата. Писмото било пратено на водоснабдителното дружество, което обещало да търси парите от предишния собственик. Млад висшист, завършил “Автоматика”, информационна и управляваща техника” получил съдействие за намиране на работа чрез агенцията по заетостта. От НОИ се ангажирали да помогнат на 3 деца, останали без баща, да получат персонални пенсии. Поради недостатъчен осигурителен стаж на починалия баща им отказали наследствени пенсии.

Село се оплака на Плевнелиев, че го е страх от бомби

Село Лозенец в община Стралджа, където живеят около 600 души, са притеснени ужасът от взривовете на Петолъчката през юни 2012 г. да не се повтори отново.

Инициативният комитет от Лозенец се бори складовата база за боеприпаси да не бъде възстановявана. Комитетът, в който е и кметицата на селото Петранка Добрева, постави проблема лично пред президента Росен Плевнелиев по време на неговата приемна през януари в Сливен.

Вчера в районния съд на Ямбол започна наново делото за аварията, при която загинаха 3-ма работници, а други 8 бяха ранени. Делото започна наново пред нов съдебен състав, тъй като предишният съдия се оттегли поради тежко заболяване. То се води при закрити врата заради държавните тайни, събрани в папките.

При взривовете в Лозенец пострадаха 164 частни и обществени сгради, а снаряди хвърчаха на 5 километра из нивите наоколо и е цяло чудо, че не паднаха в селото, описва апокалиптичната картина Митев. Местните хора са ужасени от намеренията на фирмата, собственик на базата, да я възстанови на старото място под ново име, твърди той. Против възстановяването на базата се обяви и общинският съвет в Стралджа.