Регистрираният земен трус край Сливен тази сутрин е от категорията на слабите земетресения и по никакъв начин не се очаква да има сериозно въздействие върху инфраструктурата или живота на хората. Това казва проф. Емил Ботев, който е ръководител на департамента "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, цитиран от „България он ер”.

По думите му земетресението е проява на Подбалканската разломна система или по-точно на нейните сателити, които са близо до Сливен.

За този район засега нямаме данни за силна сеизмична активност по неговото протежение за последните столетия, е обяснил проф. Ботев. В този смисъл и земният трус с магнитуд от 4 по Рихтер е приеман от сеизмолозите БАН като епизодично явление и не се свързва с очакване на бъдеща активност.

Подбалканската разломна структура не е известна със съвременни прояви от застрашаващо живота много силно сеизмично въздействие, коментира сеизмологът. По думите на проф. Ботев земетресението е усетено относително слабо най-вече на територията на Сливен, където има повече високи сгради, но епицентърът на земния трус се намира по-близо до град Твърдица. Там също то е усетено слабо, уточни сеизмологът.