Дискусията за внесения от ДПС в сряда Законопроект за промени в Закона за гражданската регистрация в Народното събрание, отнасящ се за премахването на българските имена на преименуваните турци у нас по време на възродителния процес, прерасна в размяна на взаимни обвинения в студиото на Нова ТВ между депутатите Методи Андреев от ГЕРБ и Янко Янков от ДПС.

„Законопроектът е съвсем скромен. В предизборната кампания в нашите райони колегите са получили много молби – да се направи така, че когато хора със сменени имена отидат в общината, и си поискат някакъв документ, да не им бъдат искани и българските имена“, аргументира исканите промени Янко Янков в предаването „Здравей, България“.

На свой ред Методи Андреев повтори позицията си, че
ДПС няма моралното и политическото право да внася подобен документ.
„Ако искаха това да се случи, трябваше да го предложат веднага след създаването си в началото на 90-те години на миналия век или когато са били в управлението“, каза Андреев и допълни, че невръщането на насилствено сменените имена означава реабилитация на този процес.

Той бе категоричен, че политическият смисъл на предложението е
да се скрие истината по отношение на тайната асимилация на ромите, превърнали се в гласоподаватели на ДПС.
Андреев съобщи, че почетният председател на Движението Ахмед Доган е променил името си.

„Истинското му име е Ахмед Исмаилов Ахмедов. Той приема името на майка си, за да прикрие своя нетурски произход“, обясни депутатът от ГЕРБ.
Той допълни, че за периода 1982 – 1986 г. Доган е получил от Държавна сигурност над 9 хил. лв. за различни свои нужди, включително и за подвързване на дисертацията си.

„Той е получавал пари, когато неговите съграждани – българските турци, са ги били и репресирали“, каза Андреев.
„ДПС и Ахмед Доган имат морално право да инициират този законопроект“, отговори му Янков и подчерта, че Движението винаги е подкрепяло важни законопроекти за България.

„Въпросът за
преодоляването на тежкото наследство на възродителния процес е въпрос за имунната система на демокрацията
в днешно време“, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред БНТ.

Той определи отношението на партиите към проблема като „политически цинизъм, който е гавра с жертвите на възродителния процес“.
По думите му, ако политическите сили определят отношението си към проблема по това кой го извежда на дневен ред, това всъщност представлява отказ от парламентаризма.

Според него ДПС не е получило подкрепа по време на обсъжданията в пленарната зала, защото „в 43-тото Народно събрание това е нивото на демократичната зрялост“.

Желанието на ДПС за административни промени заради имената е опит за консолидиране на избирателите им преди местните избори,
но това води до разделяне на нацията.

Около това мнение се обединиха независимият депутат Велизар Енчев и народният представител от БСП Стоян Мирчев в предаването „Тази сутрин“ на Би Ти Ви.
По думите на Енчев мотивите на ДПС за предложението са два – конструктивен и деструктивен.

„Конструктивен – да консолидира редиците на ДПС, и деструктивен – да вкара разкол в четворната коалиция“, каза той, допълвайки, че тези цели може и да са постигнати, но не са в полза на националните интереси и на етническия мир.