Посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан очаква лидерът на “Атака” Волен Сидеров да отиде в посолството и да се извини за скандала с френския културен аташе Стефани Дюмортие.

“Срещал съм се със Сидеров преди 20 г. като аташе по печата, когато той беше главен редактор на в. “Демокрация”. Не помня точно какво ми каза, за какво си говорихме, но ми остана чувството, че не искам да се срещам с този човек отново”, коментира дипломатът пред Би Ти Ви.

“Нашата служителка е била атакувана в самолета от Сидеров, защото е французойка и е член на френското посолство. Този депутат е казал, че като депутат има право да провери нейната самоличност. Това не може да е вярно, защото не е полицай”, обясни още посланикът. На въпрос дали френският културен аташе по някакъв начин е провокирала поведението на Сидеров, посланикът отговори, че “има хора, които много лесно се провокират или мислят, че хората ги провокират”.
“Мисля, че проблемът не е бил толкова голям с нея, колкото с другите пътници, защото и друг пасажер от борда е бил нападнат”, каза още дипломатът.

Екип на “Труд” посети Стефани Дюмортие в офиса й във варненското представителство на Френския институт, но тя не пожела да говори по случая.
Бизнесменът Димитър Бахнев, който защити французойката и отнесе удари заради това, също не желае да се среща с медии. От няколко дни той не е ходил в офиса си и не отговаря на мобилния си телефон.

Удареният от Сидеров полицай Костадин Колев няма да дава изявления, защото тече проверка на Инспектората на МВР. Преди ден Сидеров се оплака на вътрешния министър, че 28-годишният служител на Специализираните полицейски сили във Варна го клевети в изявления пред медиите, преди материалите на районната прокуратура във Варна да бъдат окомплектовани. Преките началници на Колев са категорични, че той не е давал каквито и да било изявления и няма да дава, тъй като има образувано досъдебно производство.