Американските власти не са единни по въпроса за въоръжаването на Украйна, а крайното си решение ще вземат с отчитане на позицията на Европа.

Това призна американският вицепрезидент Джо Байдън в интервю за американската медийна компания "Вайс" /VICE/.

"Вътре (в изпълнителната власт на САЩ) сега върви спор дали трябва да се предоставят или не (на Украйна) допълнителни отбранителни оръжия и възможности", обяви той. По думите му предмет на спор са и оръжия, които могат да се използват за настъпление, "ако наистина продължава придвижването на тези "малки зелени човечета" без отличителни значи на ръкавите си".

Политикът №2 във Вашингтон призна още, че поне отчасти съответните решения на САЩ ще зависят от позицията на европейците като цяло и на Германия в частност.

"Решението за следващата мярка няма да бъде взето от президента преди началото на следващата седмица и то ще изисква да се съхрани солидарността (между САЩ и ЕС)", посочи Джо Байдън.

Отделно в интервю за немския в. "Зюддойче цайтунг" вицепрезидентът заяви, че САЩ не са заинтересовани от военна ескалация в Украйна.

"Ние от самото начало завявахме, че тази криза няма военно решение. Ние не сме заинтересовани от военна ескалация и настояваме решението да бъде противоположно", заяви Байдън.

Политикът за пореден път обвини Русия, че "нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна" и "карта е заложена безопасността на Европа".