Изложбата "Обичаният Вазов" в галерия "Средец" на Министерството на културата (МК) започва националното честване на 165-годишнината от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. Откриването ще се състои днес от 18.00 ч. Министър Вежди Рашидов е поканил всички свои колеги от правителството, съобщава пресцентърът на ведомството. Организатори са МК, Националният литературен музей, къщата-музей "Иван Вазов" и галерията "Средец".
В експозицията "Обичаният Вазов" са представени над 30 творби, дело на именити български майстори, подарени на писателя за двата му юбилея - през 1895 и 1920 г. Сред произведенията са две платна на Мърквичка - картината "Македонка", подарък от дружество "Чех", и портретът "Старец", личен дар от художника. Дело на Иван Мърквичка е и оригиналната илюстрация към поемата "В царството на самодивите" в поздравителния адрес на "Славянска беседа", връчен на Вазов за първия му юбилей.

Може да се види също първият портрет на Вазов, рисуван от Антон Митов през 1895 г. "Портрет на проф. Иван Д. Шишманов" и "Цветя" са подарени на писателя от Елисавета Консулова през 1919и 1920 г. Художничката е и снаха на Вазов - женена е за Борис Вазов, най-малкият брат на поета. Барелеф на писателя от прочутия скулптор Андрей Николов, портрети от Петър Морозов, Жеко Спиридонов, Георги Черкезов, последният портрет на Вазов, рисуван от натура през 1916 г. от Георги Евстатиев, шаржове на Александър Добринов и Иван Славов от 1920 г., "Морски пейзаж" от Евгения Шатц, "Ученик" от Георги Канели, "Курубаглар" от Петър Морозов и "Край морето" от Райко Алексиев са сред експонатите.

Интерес представляват и поздравителните адреси до писателя, повечето от тях - шедьоври на декоративното изкуство, дело на художниците Харалампи Тачев, Антон Митов, Димитър Занков и Сава Злъчков. В изложбата "Обичаният Вазов" са включени и няколко уникални предмета, които се доближават до творби на изкуството - поръчаната специално във Виена сребърна лира със сребърен венец и позлатена панделка, върху чиито листенца са изписани заглавията на Вазовите творби, сребърната мастилница с Богинята на победата, подарена на Вазов в Пловдив за първия юбилей, менюто на "Юнион палас", изработено от Стефан Баджов за втория юбилей на писателя.