"Гугъл" вече ще позволява на потребителите си да изпращат електрона поща дори на хора, чиито имейл адреси не знаят. Мярката е част от стратегията за по-дълбока интеграция на социалната мрежа на компанията - "Гугъл +", с останалите ѝ продукти.
Последната стъпка в тази посока досега беше изискването потребителите да имат профил в "Гугъл +", за да могат да коментират видеоклиповете в "Ютюб".
Сегашното нововъведение ще използва регистрацията на потребителите в тази социална мрежа и за имейла - т.е. в полето "до" може да се изпише името на човека, а не и имейл адреса му.
Това може да е полезно за изпращащия, но може да се окаже твърде досадно за получаващия писма - особено ако става дума за известна личност.
Именно заради това от "Гугъл" са предвидили специална настройка - всеки може да избере дали да получава мейли от хора, на които не е давал адреса си.
Вариантите са няколко - да не получава нищо, да получава само от хората в своите "кръгове" в "Гугъл+" или от всички потребители на социалната мрежа.
Ако изпратите имейл на някого, възползвайки се от новата възможност, няма автоматично да узнаете адреса на другия човек - ще може да го видите, едва след като той ви отговори, ако реши да го стори.
В същото време до съобщенията, получени по този начин, ще има бележка, че писмото е изпратено "чрез Гугъл +"
Новостите ще бъдат въведени в следващите няколко дни, обявиха от "Гугъл".